Blog

MI AZ A VPS?

Mi az a VPS?

A VPS szolgáltatás lényege, hogy a nagy teljesítményű fizikai szervergépeket több kisebb, önálló és dedikált erőforrásokkal rendelkező, virtuális szerverekre osztják fel. A VPS szerverek rendelkeznek az önálló szerverek minden előnyével, azonban nem igényelnek olyan jelentős anyagi befektetést, mint a dedikált szerverek. Alább látható táblázatunk összefoglalja a dedikált szerverek és a virtuális szerverek közötti különbségeket.

Virtuális szerver (VPS) Fizikai szerver
Fenttartási költség
Virtuális szerver bérlésénél nincsenek beruházási költségek és a havi üzemeltetési díj csak töredéke a fizikai szerverre jutó költségeknek. Hardver komponens meghibásodása esetén sem terheli az ügyfelet plusz költség. Saját szervergép üzemeltetése esetén nem csak a hardverre való kiadásokkal,hanem az elhelyezés költségével is számolni kell. 100Mbites kapcsolat mellett a magyar átlag ár havi 16-17 ezer forint.
Üzembe helyezés
A virtuális szerver a fizetés feldolgozását követően garantáltan 55 másodpercen belül elkészül, az operációs rendszer telepítésével és a hálózat konfigurálását is beleértve. A fizikai szerver összeállítása időigényes, az operációs rendszer telepítése legalább egy órába telik. A szerverteremben való elhelyezés további időt vesz igénybe. Ezt az időt VPS szolgáltatásunk megrendelésével egy percre mérsékelheti.
Bővíthetőség, skálázhatóság
A virtuális szerverek bővítése csupán pár másodpercet vesznek igénybe, a CPU, RAM, háttértár bővítése a rendszer leállítása nélkül is megoldható. A dedikált szerverek bővítése pénz és időigényes munka. Az alkatrészek beszerzése napokba is telhet, cseréjük akár 5-10 perc szolgáltatáskimaradást is okozhat.
Karbantartás
A hibás hardverek cseréje teljes mértékben a szolgáltatót terheli. Szervereinkben Enterprise class hardverek üzemelnek,így a meghibásodási arány minimális. A hibás hardverek cseréje a tulajdonost terheli. Az alkatrészek beszerzése napokba is telhet, az eddig kieső szolgáltatási idő pedig további anyagi kárt okozhat.
Egyszerű kezelhetőség
A virtuális szerverek pár kattintással újraindíthatóak / leállíthatóak és újratelepíthetőek. A biztonsági mentés készítése szintén csak egy kattintást igényel. Fizikai szerver esetén egy újraindítás is perceket vesz igénybe, egy teljes újratelepítés pedig akár órákba is telhet.